Jah, noh EE teemal võib edasi arutleda, juhul kui see huvi pakub ja pensionäristiilis nuttjahalaks ei lähe.
See kilovati hind, mida sa arvel näed, koosneb lõviosas kahest komponendist - üks on elektri tootmise hind ja teine on elektri sinuni toimetamise hind. Kusjuures see teine osa on isegi kallim kui esimene. Nüüd ajalooliselt on meil kujunenud selline huvitav olukord, kus nii võrk kui tootmine kuulub ühele firmale, seega tavainimese jaoks see on kõik üks "Eesti Energia hinnatõus", aga õige olukord oleks see, kui jaotusvõrk oleks tootmisest eraldi, umbes nagu kui Kalevi kommid tuuakse rekkaga poodi, siis tee kuulub riigile ja kommivabrik pakub läbi teedevõrgu oma teenust. Sinna poole ka liigutakse, täpset ajakava ma ei tea.
Nüüd kui teedevõrguga on asi lihtne, seda finantseeritakse maksudest ja kasutamine on tasuta, siis elektrivõrguga on raskem, sest ega keegi ju maksutõusu ei taha. Seega ilmselt jääb veel mõneks ajaks asi sedapidi, et jaotusvõrk on monopoolne ettevõte ja kõik tarbijad peavad selle teenust ostma. Võib-olla nimetatakse see võrgutasu ringi aktsiisiks ja viiakse riigieelarvesse, ma ei tea, aga oleks kena. EE elektritootmine varsti enam monopoolne pole, ma täpselt ei tea millal see avanemine toimub, aga vastavad otsused on tehtud ja läheb samamoodi nagu kunagi Eesti Telefoniga, tulevad teised pakkujad kõrvale ja täna sa saad võtta oma telefoni mitmest eri kohast, mis siis et koju jooksev traat on üks ja sama.
Nüüd viimased hinnatõusu plaanid nii kaugele kui ma mäletan on olnud just jaotusvõrgu poolsed, mille kasum eraldivõetuna on mingi umbes 10 mln eurot aastas, võibolla kriipsuke rohkem, kuskil on see kindlasti avaldatud. Ehk siis jaotusvõrk eraldiseisvana toimib mahtu arvestades praktiliselt nullkasumiga ja seal enam mingit puhvrit pole, kui neil kulud tõusevad siis peavad nad ka suhtkoht kohe hinnaga reageerima, et nulli tulla.
Kui see kõik tundub keeruline, siis nõustun, see ongi

aga liigutakse sinna poole, et pilt oleks selgem - EE-st saab kasumit tootev, aga samas konkurentidega turul toimiv energiaettevõte a'la Statoil (mis kuulub muideks suures osas Norra riigile) ja jaotusvõrgust saab kasumit mitte taotlev riigiamet a'la Maanteeamet.